PlanyNaWakacje | Kuchnia hiszpańska: czyli co jedzą hiszpanie?PlanyNaWakacje
O nas Kontakt

Witaj na PlanyNaWakacje! Zaloguj się z

Fitness4Malta - Aktywne wakacje na Malcie

Kuchnia hiszpańska: czyli co jedzą hiszpanie?

kuchnia hiszpańska
 

Kuchnia hiszpańska jest bardzo różnorodna. Poznaj tradycyjne potrawy Hiszpanii.

 
Kuchnia hiszpańska to mieszanka kuchni arabskiej, meksykańskiej, angielskiej i francuskiej. Tradycyjne dania hiszpańskie są bardzo aromatyczne. Hiszpanie używają wielu przypraw, poza tym dużo w niej ziemniaków w różnej postaci, potraw na bazie jaj, ryżu, warzyw- głównie papryki oraz mięsa wieprzowego.
 

Video:Kuchnia hiszpańska

 

Kuchnia hiszpańska – tradycyjne dania

Tortilla – omlet jajeczny (tortilla francesa) lub jajeczno – ziemniaczany (tortilla española lub tortilla de patatas)
 
Paella – potrawa na bazie ryżu i szafranu.
 
Gazpacho – zupa, można to porównać do polskiego chłodnika składająca się z pomidorów i papryki.
 
Fabada – potrawa z Asturii, głównymi składnikami są fasola i duża ilość wędlin.
 
Chorizo – wieprzowe kiełbasy przyprawianych dużą ilością suszonej ostrej papryki.
 
Tapas – wszelkiego rodzaju zakąski.
 
Poza tym kuchnia hiszpańska bogata jest również w oliwki, sery przede wszystkim twarde, szynki dojrzewające i owoce morza.
 


Komentarze

Zapisz się do newslettera
Ready4Malta.com
Ostatnio czytane
  • Najlepsze polskie blogi o podróżach: EuropaNajlepsze polskie blogi o podróżach: Europa

    Blogi podróżnicze o Europie

  • Czas przelotu, czyli ile się leci od miejsca A do ZCzas przelotu, czyli ile się leci od miejsca A do Z

    Sprawdź, ile czasu spędzisz w samolocie i na lotnisku nim zdecydujesz się na kierunek [...]

  • Podobne artykuły
    Bloguj z nami
    Zamknij okno Promocje Zobacz inne
    Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz zablokować cookies zmieniając ustawienia w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w polityce cookies.x