Witaj na PlanyNaWakacje! Zaloguj się z

Fitness4Malta - Aktywne wakacje na Malcie

Podróże kulinarne: kuchnia indyjska

kuchnia indyjska
 

Kuchnia indyjska: rozsmakuj się w tradycyjnych indyjskich potrawach

 
Indie to kraj bardzo kolorowy i ciekawy – to prawdziwa mozaika kulturowa i narodowościowa, tym samym i kulinarna.
 
Cechą charakterystyczną kuchni indyjskiej są przyprawy, bardzo specyficzne jak: imbir, kardamon, garam masala, curry, kolendra, gałka muszkatołowa, kmin, owoce tamaryndowca, kozieradka, chilli, szafran i wiele innych. To dzięki nim kuchnia indyjska jest tak oryginalna i to one nadają potrawom indyjskim jedyny w swoim rodzaju charakter i smak.
 

Video: kuchnia indyjska

 
Kuchnia indyjska jest w dużej mierze wegetariańska. Wielu hindusów nie spożywa mięsa w ogóle. Przeważają przeróżne dania z warzyw bogate w aromatyczne sosy, potrawy mączne (chlebki naan, ćapatti, naleśniki) i ryż. W kuchni indyjskiej występuje jednak mięso: wołowina, baranina, kozina i kurczak. Hindusi często spożywają również ryby.
 
Kuchnia indyjska jest uważana za kuchnię bardzo pikantną i w porównaniu z polskimi propozycjami kulinarnymi z pewnością tak jest. Obecnie jednak jadąc gdziekolwiek możemy wybrać sobie stopień ostrości potrawy.
 
Jeśli mimo wszystko danie wyda nam się za ostre warto zamówić do posiłku lassi. Jest to napój będący mieszanką jogurtu, mleka i wody różanej, zaprawionej kardamonem lub kminem. Często dostępna jest również opcja owocowa, gdzie dodaje się zmiksowanego miąższu z mango, cytryn lub truskawek. Napój ten znakomicie łagodzi ostrość potraw.
 


Komentarze

Zapisz się do newslettera
Interaktywna mapa świataSprawdź! Ready4Malta.com
Ostatnio czytane
Podobne artykuły
Bloguj z nami
Zamknij okno Promocje Zobacz inne
Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz zablokować cookies zmieniając ustawienia w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w polityce cookies.x