TOP 10: Egzotyczne owoce świata
Dalekie podróże to nie tylko morze i słońce, ale również smak i zapach. Jak często wracając z wakacji zdarzyło Ci się uśmiechnąć na samą myśl o aromatach poszczególnych miejsc? A ile razy będąc za granicą napotkałeś na nieznany owoc lub warzywo zastanawiając się nad jego nazwą, tak bardzo chcąc go spróbować? Poznaj najciekawsze, egzotyczne owoce świata!
Poniżej przedstawiamy niespotykane w Polsce egzotyczne owoce, które z pewnością przykują Twoją uwagę!
1. Rambutan
Nieduże drzewko dorastające do 5 m wysokości. Jego owoc podobny jest do liczi.
Okryte jest miękką skórką przypominającą włosie, w środku mają przejrzysty miąższ. Smak rambutanu jest lekko słodki, trochę mdły, ale za to bardzo sycący.
Występuje w: Laos ,Kambodża, Wietnam,Chiny, Malezja.
2. Dżakfrut- Jackfruit
Największy owoc na świecie rosnący na drzewie. Jego długość waha się od 30 do 90 cm.Owoce można jeść na surowo, jak i po ugotowaniu. Miąższ jest dość soczysty o intensywnym zapachu. W kuchni indyjskiej wykorzystuje się również jego nasiona.
Występuje w Azji wschodniej i południowej.
3. Marakuja
Marakuję spożywa się na surowo, można ją jeść razem z pestkami. Ma słodko-kwaśny smak.Owoce marakui wykorzystywane są też do produkcji jogurtów, soków, lodów.
Występują w: Brazylii, Paragwaju, Argentynie, Nowej Zelandii, Afryce, Hawajach i Galapagos oraz innych krajach z klimatem tropikalnym.
4. Liczi
Pyszne na surowo i jako przetwory. Po usunięciu skórki i pestek z owoców robi się kompoty i likiery. Można je też zamrażać. Ususzone nasiona liczi zamieniają się w orzechy o smaku podobnym do migdała. W Chinach suszy się je podobnie jak rodzynki.
Występuje głównie w krajach azjatyckich.