Kuchnie świata: kuchnia irlandzka
Kuchnia irlandzka to przede wszystkim ziemniaki, mięso i tłuste sosy. Ze względu na klimat i położenie Irlandczycy w kuchni używają dużej ilości mięsa, ryb i nabiału. Dania irlandzkie nie są szczególnie wyszukane, jednak wśród podawanych głównie z ziemniakami lub chlebem potraw znajdziesz prawdziwie wyśmienite perełki!
Ważną rolę w kuchni Irlandii odgrywają także zupy – są gęste i sycące, gotowane najczęściej na bazie ziemniaków, owoców morza lub mięsa – wołowiny, jagnięciny lub baraniny.
Kuchnia irlandzka – potrawy tradycyjne
Najbardziej charakterystyczną potrawą kuchni irlandzkiej jest tradycyjny irlandzki gulasz (Irish stew), czyli baranina duszona z ziemniakami i cebulą. Niektóre gospodynie dodają do niego także marchew i pietruszkę, jednak nie wpływa to znacząco na smak tego pysznego dania.
Irlandzkie śniadania są wyjątkowo sycące i… ciężkostrawne. Składają się ze smażonego boczku (coraz częściej spotyka się boczek grillowany – moda na zdrowe odżywianie dotarła także i tu!), jajek, kiełbasy, przypominającego kaszankę black puddingu, white puddingu (również rodzaj kaszanki), fasolki oraz smażonych pomidorów.
Takie danie popijamy w Irlandii kawą lub herbatą – koniecznie z mlekiem!
Obiad w Irlandii to przede wszystkim baranina, ziemniaki gotowane w całości i tłusty sos. Często jada się także potrawę o nazwie coddle – warstwy grubo pokrojonych kiełbasek wieprzowych kładzione na zmianę z warstwami ziemniaków i cebuli.
Skosztuj także colcannon – gotowanych ziemniaków, które obsmaża się na maśle z cebulą, kapustą i porem, po czym oczywiście polewa tłustym sosem. Masz ochotę na coś słodkiego? Po obiedzie spróbuj barm brack – słodkiego korzennego chlebka z bakaliami, który przypomina nieco polski keks. Pycha!
Znudziły Ci się kiełbaski i cebulka? Żaden problem – czas na placki! Spróbuj boxty – placka ziemniaczanego z dodatkiem jajek i sody, zawiniętego wokół pokrojonej wołowiny i serwowanego z surówkami.
Napoje i alkohole irlandzkie
Irlandia i kuchnia irlandzka słynie z wyśmienitego likieru Baileys produkowanego z whisky i śmietanki o waniliowo-kakaowym smaku i ciemnego, mocnego piwa Guinness.
Inne typowo irlandzkie napoje to cider (cydr) – gazowany alkoholowy napój produkowany z jabłek, oraz kawa po irlandzku – Irish coffee – serwowana ze śmietanką i dodatkiem whisky.