Kuchnia marokańska
Kuchnia marokańska opiera się na diecie pustynnych nomadów. Dużo w niej warzyw, nabiału i baraniny.
Kuchnia marokańska to ciekawa mieszanka smaków pikantnych i słodkich. Jest to kuchnia bardzo aromatyczna, najczęściej wykorzystywanymi przyprawami w kuchni Maroka są: szafran, kurkuma, imbir, cynamon, różne odmiany pieprzu oraz kmin. Wszystkie te przyprawy są dostępne na marokańskich targach.
Video: Kuchnia marokańska, Marakesz
Kuchnia marokańska bogata jest w warzywa pod różną postacią: cukinia, bakłażany, papryka, cebula, pomidory i marchewki to główne składniki potraw. Często występują również owoce: suszone śliwki, daktyle, pigwa i morele.
Marokańczycy spożywają również mięso: kaczki, kurczaki, jagnięcinę i wołowinę.
Słynne marokańskie dania to pastilla – przekładaniec z nadzieniem z mielonego mięsa gołębia lub kurczaka i migdałów, posypany cukrem pudrem, oraz tadżin – gulasz z wołowiny lub janięciny, duszony na wolnym ogniu w glinianym garnku ze stożkową pokrywką.
Rezerwuj przez internet
Dojazd: bilety lotnicze bilety autokarowe bilety na rejs
Noclegi i wczasy: hotele hostele prywatne kwatery wczasy i wycieczki
Na miejscu: wynajem auta transfery z lotniska zwiedzanie z autobusu
Kiedy pojechać do Maroko?
ŚREDNIE TEMPERATURY W MAROKO [°C] |
||||||||||||
Miesiąc | I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Temperatura w dzień °C |
17°
|
18°
|
21°
|
21°
|
22°
|
25°
|
27°
|
27°
|
26°
|
24°
|
21°
|
18°
|
Temperatura wody °C |
16° | 16° | 16° | 17° | 19° | 20° | 21° | 21° | 21° | 19° | 19° | 19° |
Temperatura w nocy °C |
7° | 7° | 9° | 10° | 13° | 15° | 17° | 17° | 16° | 13° | 10° | 8° |
Śr. liczba godzin słonecznych |
5 | 7 | 7 | 9 | 9 | 10 | 11 | 10 | 9 | 8 | 6 | 5 |
Mapa: Maroko
(+/- powiększ lub zmniejsz mapę)