Kuchnia grecka
Grecy uwielbiają jeść, a ich posiłki często przybierają formę biesiad obficie zakrapianych wybornym winem, z którego słynie Grecja. Wielkie ucztowanie wynika także z jeszcze jednej cechy Greków – z gościnności i przyjaznego nastawienia do ludzi, o czym z pewnością przekonasz się spędzając urlop w Grecji!
Każdy region Grecji posiada własne tradycje kulinarne. Typowa potrawa jadana w Attyce to dolmades – danie nieco podobne do polskich gołąbków, jednak zawijane w liście winogron. Popularna jest także musaka – danie z bakłażanów i mięsa mielonego – oraz placek z fetą (tiropita). Wyspy Jońskie słyną z wyśmienitych owoców morza, natomiast Kreta z dużej ilości wonnych ziół i przypraw i kotletów wieprzowych choirino kritiko.
Typowe greckie potrawy
Tradycyjna grecka kuchnia obfituje w przekąski (mezedes), które maja za zadanie pobudzić apetyt. Najpopularniejsze z nich to kolokithakia tyganita – kabaczki smażone, piperies tyganites – smażona papryka, a także pasta tzatziki i ser feta.
Jada się także dużo sałatek, z których najpopularniejsze to ambelosalata – sałatka z fasoli, a także znana i u nas sałatka grecka na bazie oliwek, pomidorów i fety.
Rezerwuj przez internet
Dojazd: bilety lotnicze bilety autokarowe bilety na rejs
Noclegi i wczasy: hotele hostele prywatne kwatery wczasy i wycieczki
Na miejscu: wynajem auta transfery z lotniska zwiedzanie z autobusu
Ważnym składnikiem dan greckich są także placki – pites, a także wyśmienite, sycące zupy z dodatkiem fasoli, grochu czy soczewicy (np. fasolada czy rewithia supa).
Spędzając wakacje w Grecji, spróbuj też koniecznie świeżych owoców morza! Miłośnicy mięs także znajda tu coś dla siebie – na przykład baraninę, jagnięcinę czy wieprzowinę w różnych postaciach. Polecamy musakę, rożnego rodzaju pilawy na bazie ryżu i mięs, a także pasticio – danie wykonane z makaronu, mięsa mielonego i pomidorów zapieczonych z serem.
Jak jadają Grecy?
Grecy nie jadają obfitych śniadań – z reguły jest to filiżanka kawy, biszkopty lub placki z dżemem. Obiad jada się między 13.30 a 17.30. Głównym posiłkiem dnia jest późna kolacja – jedzona miedzy 22.00 a 23.00. Posiłki nie są gorące, a letnie – ma to uwypuklić smak potraw.
W Grecji nie spożywa się dań kolejno – na stolach równocześnie pojawiają się zupy, sałatki i drugie dania. Niezmiennym elementem greckich posiłków jest oczywiście wino – do najpopularniejszych należy retsina, która przyprawiona jest żywicą sosnową, co nadaje jej nieco leśny posmak i aromat.
Zobacz najpopularniejsze greckie potrawy:
Mapa: Grecja
(+/- powiększ lub zmniejsz mapę)