Witaj na PlanyNaWakacje! Zaloguj się z

Fitness4Malta - Aktywne wakacje na Malcie

Kuchnia skandynawska, czyli co jedzą Ludzie Północy

kuchnia skandynawska
 

Kuchnia skandynawska to potrawy duńskie, szwedzkie i norweskie. To dawna kuchnia Wikingów tylko bardziej unowocześniona…

 
Jak na potomków Wikingów przystało podstawą kuchni skandynawskiej są przede wszystkim ryby: łososie, śledzie, pstrągi, dorsze i makrele przyrządzane na różne sposoby (sfermentowane, wędzone, suszone, kiszone) oraz owoce morza takie jak: homarce czy przegrzebki.
 
Skandynawowie jedzą również dziczyznę oraz zwierzęta hodowlane – najczęściej wieprzowinę. Nieodłącznym elementem posiłków są także ziemniaki i konserwowe warzywa: ogórki, buraki i kapusta, często marynowane na słodko.
 
Kuchnia skandynawska nie jest kuchnią w której używa się wielu przypraw – podstawą jest sól, pieprz i gałka muszkatołowa.
 
Często również do sosów, mięs oraz ciast dodaje się jagody leśne – borówki lub jeżyny oraz żurawinę.
 
Ludzie Północy nie przepadają za zupami, popularne są tam jedynie: rosół i pomidorowa.
 
Bardzo często składnikiem wielu potraw jest także pieczywo. Skandynawowie lubują się w chlebie pełnoziarnistym i pumperniklu.
 
Kuchnia skandynawska jest zaliczana do jednej z najzdrowszych kuchni świata.
 


 

Mapa: Skandynawia

(+/- powiększ lub zmniejsz mapę)


Komentarze

Zapisz się do newslettera
Interaktywna mapa świataSprawdź! Ready4Malta.com
Galeria zdjęć
Ostatnio czytane
Podobne artykuły
Bloguj z nami
Zamknij okno Promocje Zobacz inne
Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz zablokować cookies zmieniając ustawienia w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w polityce cookies.x