Tradycyjną kuchnię tunezyjską ukształtował wpływ wielu różnych kultur. Jest mieszanką kuchni arabskiej, tureckiej, włoskiej i francuskiej z dużymi wpływami kuchni śródziemnomorskiej. Korzenie tej kuchni tkwią w doświadczeniach i tradycji rdzennych mieszkańców tego zakątka świata – Berberów.
Kuchnia tunezyjska jest jedną z najpikantniejszych na świecie – często w jedzeniu wyczujemy ostre chilli i czosnek. Potrawy są także mocno doprawione – przyrządza się je tu na oliwie z oliwek z dodatkiem chili, anyżu, kolendry, kuminu, kminku, cynamonu, czy szafranu. Popularnymi dodatkami do potraw są mięta oraz woda z kwiatów róży i pomarańczy, które nadają jedzeniu niepowtarzalny aromat.
Specjały tunezyjskiej kuchni to przede wszystkim ryby i owoce morza – są wyśmienite, podobnie jak dania z jagnięciny i kurczaka. Jednym z podstawowych składników całorocznej diety w Tunezji są też różnego rodzaju sałatki.
Tunezyjskie wypieki to dziedzictwo francuskie. Znajdziesz tu więc zarówno chrupiące i lekkie jak piórko bagietki, jak i rozpływające się w ustach croissanty w czekoladzie.
Regionalne specjały:
- Kuskus – serwowany zwykle z mięsem lub rybą i warzywami
- Harissa – pasta chilli
- Salade Mechouia – sałatka z pieczonych warzyw
- Tajine – rodzaj placka aromatyzowanego przyprawami i podawanego na zimno (nie pomyl z marokańskim daniem o tej samej nazwie!)
- Brik au thon – farsz z tuńczyka, kaparów, jajek, pietruszki i cebuli zawinięty w kopertę z ciasta i smażony w głębokim tłuszczu
Warto wiedzieć:
Mimo że w Tunezji alkohol jest oficjalnie zakazany (podobnie jak w innych krajach muzułmańskich), to w praktyce można go dostać w barach, restauracjach i niektórych supermarketach. W Tunezji produkuje się wiele smacznych win stołowych i musujących, piw oraz likierów.
Pamiętaj też koniecznie o napiwkach. Zawsze zostaw parę groszy taksówkarzowi i kelnerowi w restauracji – obsłuży Cię znacznie szybciej i sprawniej!
Komentarze:
Brak komentarzy - “Kuchnia tunezyjska”
BYŁEŚ W TYM MIEJSCU? ZOSTAW KOMENTARZ!
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola wymagane oznaczone *