Witaj na PlanyNaWakacje! Zaloguj się z

Fitness4Malta - Aktywne wakacje na Malcie

TOP 10 Kuchnia francuska: Dziwaczne przysmaki i potrawy

kuchnia francuska: drób

Francuzi kochają jeść. Czy wiesz że w samym Paryżu znajdziesz ponad 5000 restauracji? Kuchnia francuska słynie z wykwintnych, pięknie podanych, a czasami dziwacznych potraw. Zapomnij o zupie pomidorowej i ziemniakach z kotletem.  We francuskim menu znajdziesz za to żaby, ostrygi i „śmierdzące” sery.

 
Przedstawiamy: TOP 10  Francuska kuchnia: Dziwaczne przysmaki i potrawy
 

1. Foie Gras – tłusta gęś

Kontrowersyjny, drogi, ale i niesamowicie smaczny pasztet z gęsiej bądź kaczej wątróbki. Czemu kontrowersyjny? Ptaki karmione są  na siłę, prawie wyłącznie kukurydzą, aż do momentu w którym ich wątroba osiągnie rozmiar 6-krotnie większy od normalnego. Następnie trafiają na francuski stół. Smacznego!

 

2. Crapes – naleśniki na 100 sposobów

Niby jak nasze polskie naleśniki, a podawane zupełnie inaczej. Bez  twarogu, bez dżemu, za to na przykład z rukolą, topionym serem lub świeżym jajkiem. W wersji na słodko królują crepes z Nutellą, sprzedawane praktycznie na każdej ulicy francuskich miast.

 


 

3. Harcuterie – wędzonki… na przystawkę

W Polsce na przekąskę oferujemy gościom kanapki lub kawałek ciasta do kawy, we Francji w menu czeka na Ciebie m.in. charcuterie, czyli talerz z różnymi odmianami wędzonej szynki czy kiełbasy z osła, oczywiście całość zapijamy winem. Lubimy ten zwyczaj!

 

4 .  Fromage – sery „pachnące inaczej”…na deser

Kuchnia francuska: sery "fromage"

Francuskie sery „fromage”

Każdy kto miał okazję uczestniczyć w prawdziwej francuskiej kolacji pamięta ten zapach w porze deseru. I nie mówimy tutaj o woni domowego ciasta, a o zapachu pleśniowego sera, którym chlubią się wszyscy Francuzi. No cóż, po żabach i ślimakach już chyba nic nas nie zdziwi!

 

5.   Macarone – makaronik jakiego nie znasz

Słyszysz makaron – myśl ciastko! Francuzi mają bzika na punkcie cukrowych, wypieków zwanych macaron.  W każdej kawiarni znajdziesz niezliczoną ilość odmian tych kolorowych, przesłodkich bez, przekładanych dodatkowo jeszcze słodszym nadzieniem.

 

6. Raclette i fondue

Jak tylko przychodzi zima Francuzi wyjmują ze schowków grilla do raclette, kupują kilogramy sera i wędlin po czym namiętnie pochłaniają – wraz z rodziną lub przyjaciółmi – topione specjały. Tylko jak przy takiej diecie nie stracić figury?

 

PL_lastminute_468x60

 

7. Kasztany

Kuchnia francuska to także kasztany. Nam kojarzą się nam przeważnie ze złotą, polską jesienią i kolorowymi liśćmi.  Dla francuzów kasztan to sezonowy przysmak, który należy czym prędzej przyrządzić i schrupać. Szkoda, że polskie kasztany są niejadalne…

 

8. Ślimaki i żaby

Od czego tu zacząć… Ani jedno ani drugie apetycznie nie wygląda nawet na talerzu, jednakże będąc we Francji żal nie spróbować tych lokalnych rarytasów.

Rodowici Francuzi ślimaki i żaby jadają rzadko. I dobrze, przynajmniej wystarczy dla wszystkich chętnych turystów.

 

francuskie makaroniki

francuskie makaroniki


 

9. Trufle – „perła w kuchni”

Kto nigdy nie spróbował świeżych trufli nie wie co traci!  Francuzi nazywają je swoją “perłą w kuchni” ze względu na fantastyczny aromat, który nadaje przyprawom – coś nie tak z tym zdaniem. trufle nadają aromat przyprawom?. Jest to niesamowicie drogi specjał, ale smakuje wybornie, na przykład z jajecznicą. Kto by pomyślał, że grzyb z lasu, który wywęszyć potrafi podobno tylko świnia, może mieć taką wartość na talerzu.
 

Rezerwuj przez internet

Dojazd: bilety lotnicze bilety autokarowe bilety na rejs

Noclegi i wczasy: hotele hostele prywatne kwatery wczasy i wycieczki

Na miejscu: wynajem auta transfery z lotniska zwiedzanie z autobusu


 

10.  Apéritifs, czy digestifs?

Dla Francuza liczy się nie tylko to co je, ale i co pije. Kolację w gronie znajomych tradycyjnie rozpoczyna apéritifs, czyli “otwieracz smaku” (np. szampan), a kończy digestifs, który ma pomóc w trawieniu (np. koniak).

My Polacy przynajmniej nie musimy szukać wymówek do picia przed, po, czy w trakcie posiłku!

 

Zobacz filmik: Kuchnia Francuska

 

Zobacz galeria zdjęć: Kuchnia Francji

 
Kuchnia francuska- PlanyNaWakacje
 

Kiedy pojechać do Francji?

ŚREDNIE TEMPERATURY WE FRANCJI [°C]

Miesiąc I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Temperatura
w dzień °C
11°
12°
15°
18°
22°
26°
29°
29°
25°
21°
15°
11°
Temperatura
wody °C
13° 13° 13° 13° 15° 18° 22° 21° 20° 19° 16° 14°
Temperatura
w nocy °C
12° 16° 19° 18° 15° 12°
Śr. liczba godzin
słonecznych
5 6 7 8 9 11 12 11 0 7 5 5

 

Mapa: Francja

(+/- powiększ lub zmniejsz mapę)



Komentarze

Zapisz się do newslettera
Interaktywna mapa świataSprawdź! Ready4Malta.com
Ostatnio czytane
Podobne artykuły
Bloguj z nami
Zamknij okno Promocje Zobacz inne
Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz zablokować cookies zmieniając ustawienia w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w polityce cookies.x